Synthesizer cursus

De cursus synthesizer is een samenvoeging van twee studies : klanktechniek en synthesizertechniek. Deze vormen een onmiskenbaar geheel, de een kan niet zonder de ander en omgekeerd. Voordat we geluiden gaan maken leren we hoe en wat geluid is in de studie klanktechniek. Een stuk theorie dat met vele voorbeelden toch op een aangename en begrijpelijke wijze weergegeven wordt : audio-visueel. Met oefeningen uit te voeren door de cursisten wordt de leerstof een verrassende verkenningstocht door een wereld van geluid.

Na deze studie gaan we een stapje verder met de opgedane kennis. Diverse synthesizertypes worden bekeken, van modulaire analoge tot digitale synthesizers. De werking van elk onderdeel wordt aangetoond, verklaard, en ingeoefend. Ja ... geen enkel cursist krijgt hier de kans om uit te slapen.
Van softsynths, samplers en vocoders tot FM-synthesizers, alles komt aan bod. Na behandeling van diverse synthesizer elementen wordt telkens een opdracht toegevoegd : een specifiek geluid of klank nabootsen waarbij de nieuw besproken onderdelen benodigd zijn. Het hoe, wat en waarom wordt aangetoond met voldoende praktijkoefeningen in synthesizertechniek.

De mogelijkheid tot het bekomen van al deze kennis, bieden wij met garantie aan :
de cursist (ook als leek) benodigd enkel gezond verstand en inzet. Er is geen muzikale voorkennis vereist, evenmin een andere taal dan de hier gebruikte. De leeftijd is niet belemmert zolang geen luiers ververst moeten worden of pillen toegediend tegen Alzheimer. De opgedane kennis van elk cursist word regelmatig getest.
Een beetje schools, mogelijk... onze ervaring heeft het nut hiervan reeds bewezen.

De cursus wordt ondersteund met het boek "Synthesizers Deel 1" (per cursist), zelf ontwikkelde en bestaande software. De cursisten kunnen, na afspraak, eigen werkmateriaal meebrengen : laptop, synthesizer e.d. Behandeling van specifieke synthesizer apparatuur o.i.d. is ook mogelijk.

Inhoud :

De leerstof in deze cursus bestaat uit de hoofdpunten even verder onderaan vermeld. Afhankelijk van eventuele voorkennis kunnen onderwerpen verder uitgediept, sneller doorlopen of technieken zoals sampling, advanced patching, FM-synthese enzomeer toegevoegd worden. Er wordt echter geen leerstof overgeslagen indien niet grondig gekend. De stof vormt een geheel, welke van a tot z zijn belang en nut heeft.
Na deze cursus is ieder deelnemer in staat om op elk synthesizer systeem te werken, van modulaire tot compacte synthesizers, zowel hardware als software. Een nieuw toestel of plug-in leren kennen is maar net een kwestie van 'waar staan die knoppen'.

Leren werken met diverse systemen van modulaire synthesizers tot compacte toestellen, hardware en software plug-ins, controllers, editors, enzomeer (afbeeldingen ter illustratie).

Klanktechniek en synthesizertechniek :

Praktisch :

Acht lessen van drie uur. Totaal van 24 uren aan 570 Euro. Inschrijving op de contact pagina.

Specialisatie lessen

Op aanvraag kunnen in afzonderlijke lessen volgende onderwerpen uitgediept worden :

* Een goede kennis van MIDI is een must.
** Een grondige kennis van klankanalyse en klanksynthese is noodzakelijk.

Praktisch :

Per les van 3 uren 75 Euro. Inschrijving op de contact pagina.