Logic Environments :

Wat zijn environments ?

Environments hebben meer met de DAW genaamd Logic (Audio, Studio, Pro) dan met Audio Collage te maken. Een environment (= omgeving) is namelijk deel van dit welbekende muziek software pakket. Logic (Audio, Studio, Pro) kan zowel audio als Midi opnemen en weergeven. Om deze opname processen te kunnen controleren heeft men functionaliteit toegevoegd, waarmee de gebruiker dit hele proces tot in de kleinste details naar eigen wens kan aanpassen en controleren. Dit gebeuren vind dan plaats in wat een environment genoemd wordt. De opbouw van zo'n environment gebeurt met kleine onderdelen zoals draai- en schuifknoppen, schakelaars, transformers, monitors enzomeer. Alles kan afgeregeld en samengevoegd worden zoals bij een meccano, het bekende montagespeelgoed. De onderdelen zijn hier dan wel afgestemd op gebruik voor audio en/of Midi. Zo kunnen klank editors gemaakt worden die specifieke synthesizers aansturen, zoals hieronder enkele terug te vinden.

De environments hieronder, zijn in het oudere LSO-formaat opgeslagen, deze kunnen eenvoudig in Logic Pro geladen worden. Download de files, sluit Logic Pro en klik op de environment-file, Logic Pro zal opstarten en de environment inladen.

De editor environments :

Deze editors zijn bedoeld om de diverse synthesizers vanuit de Logic DAW (Audio, Studio, Pro) te kunnen bedienen. Zo kan het gebruik van externe software achterwege blijven. De synthesizerklanken worden vanuit Logic geselecteerd om ze al dan niet te editeren. De aanpassingen kunnen per song opgenomen en bewaard worden. Sommige editors bevatten een extra geheugen module waarin 128 patches of patterns gestockeerd kunnen worden. Zo kunnen vaak voorkomende aanpassingen opgeslagen worden net zoals in een komplete hardware synthesizer. Met één simpele geheugen aanroep wordt dan een volledige editing-setup uitgevoerd. Aan elk geheugen kan een eigen voice-naam toegekend worden voor een duidelijke herkenning (32 letters of cijfers). Veel editor-functies kunnen ook gewoon met externe Midi-Controllers gestuurd worden (bvb. Novation Remote SL). Zo zal het verdraaien van een eenvoudige controller knop toch de juiste sysex data naar de synthesizer versturen.

De basis delen van deze editors kunt U gratis downloaden, testen en gebruiken. Sommige onderdelen zijn verwijderd en dus niet in de download aanwezig : het werkt maar is niet altijd compleet. De volledige versie zoals afgebeeld, kan bekomen worden na betaling van de vermelde som.

De An1x Editor.

Geschikt voor de Yamaha An1x synthesizer en de PLG An synthesizer-kaart.Download de gratis editor voor de klank parameters.
In de betaal versie :
Het sequencer gedeelte met extra geheugen module voor 128 patterns per song. 30 Euro


De VL Editor.

Geschikt voor de fabuleuze Yamaha VL70m synthesizer-module en PLG VL synthesizer-kaart.Download de volledig gratis editor voor de klank parameters (what you see is what you get).

De SW1000XG Editor.

Geschikt voor de Yamaha MU128 synthesizer-module en SW1000XG synthesizer-kaart.Download de gratis Voice en Drum Editor voor alle klank parameters.
In de betaal versie :
Het effect gedeelte voor selectie en editing van de vijf effect processors (3 bij de MU128).
Volledige weergave van elke effect parameter bij selectie en editing. 30 Euro

De PLG VH Editor.

Geschikt voor de Yamaha PLG VH Vocal Harmony synthesizer-kaart.Download de gratis editor voor de klank en effect parameters.
In de betaal versie :
De extra geheugen module voor 128 patches per song. 30 Euro